• Spirulina készítmények
  • Spirulina mikroalgák

    Spirulina mikroalgák

    A cukorbetegek lábápolásának új alapanyaga

  • Lábápolás

Cukorbetegek lábápolása

A cukorbetegség következtében a lábat felépítő csont, izom, bőr és idegsejtek különböző mértékben sérülhetnek.

A tartósan magas vércukorszint az erek falában elmeszesedéshez  és szűkületekhez vezet. A merev és beszűkült erek nem tudnak megfelelő módon  a sejteknek  táplálékot, oxigént szállítani, melynek következtében  károsodnak, elhalhatnak. Ekkor a láb bőrén könnyen  sebek alakulnak ki, a csontok felszívódnak, összeroppannak, deformálódhatnak.

Maguk az idegsejtek is károsodnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy  romlik a gyulladás elleni védekezés képessége. A neuronopátia  következtében  a bőr kiszáradása fokozódik, a sarkak berepedeznek, az erek kóros beidegzése miatt a csontok kóros átépülése jön létre. Emiatt a lábboltozatot képező csontok összeroppannak, a talp zsírpárnái elcsúsznak, a megváltozott nyomáspontok miatt  bőrkeményedések alakulnak ki.

Az idegsejtek károsodása érzészavarral is jár. A fájdalom, nyomásérzés csökkenése miatt kevésbé lehet észrevenni például a szűk cipő okozta fájdalmat, későn veszik észre a feltört sebet. A hőérzés elvesztése miatt télen a hideget, ha lábát például  a fűtőtestre helyezi, akkor a meleget nem észleli megfelelően, mely fagyási vagy égési következményekkel járhat.

Cukorbetegek esetében sérülések esetén gyorsabban alakul ki fertőzés és  gyulladás, mely ráterjedhet a kötőszövetre, csontokra is. A láb vörös, meleg és fájdalmas lesz. Kezelés elmulasztása esetén súlyos állapot alakulhat ki, mely lábujjak, esetleg a láb amputációjához is vezethet.

Hogyan előzzük meg a cukorbeteg láb kialakulását?

 - A helyes életvezetéssel és diéta tartásával az erek, idegek, csontok  károsodása megelőzhető.

- A lábak ápolása legyen a napi testápolás szerves része.

- Fürdésnél: semleges vegyhatású  tusfürdőt használjon, puha szivacsot alkalmazzon, a lábujjak közét is mossa meg.

- Fürdés után puha törülközővel itassa szárazra lábát, lábujjak közét is.

- Naponta vizsgálja át talpát, lábujjai közét. Hólyagok, sebek, berepedezések esetén időben forduljon orvoshoz.

- A talpon, sarkon megvastagodott bőrt áztatás után óvatosan habkővel, vagy reszelővel vékonyíthatja. Semmiképpen se használjon éles, szúrós eszközöket (olló, szike), a sérülések elkerülése érdekében.

- A bőr kiszáradásának elkerüléséhez használjon rendszeresen  bőrápoló krémet. Ennek használatával megelőzheti a bőrkeményedések, szárazságból adódóan kialakuló berepedések kialakulását.

- Láb és körömápolásnál vigyázzon, hogy ne sértse meg a környező bőrt.

- Körömgombásodás esetén korán forduljon bőrgyógyászhoz.

- Ne járjon mezítláb, mert az idegkárosodás miatt nem veszi észre ha kemény tárgyra lép, vagy bőrsérülés alakul ki.

- Kényelmes cipőt használjon, melynek orra megfelelően széles legyen, hogy lábujjait ne nyomja össze. Szükség esetén cukorbeteg gyógycipő használata javasolt.

- Egészséges életmóddal, napi fél-egy órás sétával a láb vérkeringése javítható. Ülőmunka esetén időnként fel kell állni, pár lépést sétálni kell. Illetve ülve is  naponta többször tanácsos lábtornát végezni.

Megosztás

Kapcsolat

 

Paprika Pharma Kft.

RUCK LÁBÁPOLÓ SZAKÜZLET

1095 Budapest,

Viola u. 9-11.

Tel: +36-20/9257-167

E-mail: info@paprikapharma.hu


 

Gyakori kérdések

A Spirularin Lábápoló Gél és Hab használata után nem csúszik a talpam?

A Spirularin Lábápoló Gél és Hab rendkívül gyorsan felszívódik. Mivel nem tartalmaznak védőréteget képező olajat, így használata után nem marad hátra csúszós, olajos érzés. A készítmény összetevői eljutnak a bőr mélyebb rétegeibe is és ott egyenletesen eloszlanak.  

A Spirularin lábápoló készítményeket kiknek ajánlják?

Elsősorban cukorbetegeknek ajánljuk a Lábápoló Gélt és a Lábápoló Habot is. Mivel a diabetesz egyik szövődménye, hogy a betegek kevésbé érzik a fájdalmat, meleget, hideget a lábukon, ezért fokozott sérülésnek, fertőzésnek vannak kitéve. A Spirularin termékek fő alapanyaga a Spirulina mikroalga, amely védelmet nyújt a kezelt felületen a káros mikroorganizmusok ellen. A cukorbetegek lábápolásához hozzátartozik a láb mindennapos ápolása, melyhez hasznos tanácsokat kap a Cukorbetegek lábápolása menüpontban.

Szikét szabad használni a sarkon található száraz bőr eltávolításához?

Nem ajánljuk, mert sérülést, sőt fertőzést okozhat. A Spirularin lábápoló készítmények használatakor nincs szükség ilyen drasztikus beavatkozásra. Néhány napos használat után egy kellemes fürdőkádi fürdés után az elhalt bőr lereszelhető.