Cukorbetegek lábápolása

A cukorbetegség következtében a lábat felépítő csont, izom, bőr és idegsejtek különböző mértékben sérülhetnek.

A tartósan magas vércukorszint az erek falában elmeszesedéshez  és szűkületekhez vezet. A merev és beszűkült erek nem tudnak megfelelő módon  a sejteknek  táplálékot, oxigént szállítani, melynek következtében  károsodnak, elhalhatnak. Ekkor a láb bőrén könnyen  sebek alakulnak ki, a csontok felszívódnak, összeroppannak, deformálódhatnak.

Maguk az idegsejtek is károsodnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy  romlik a gyulladás elleni védekezés képessége. A neuronopátia  következtében  a bőr kiszáradása fokozódik, a sarkak berepedeznek, az erek kóros beidegzése miatt a csontok kóros átépülése jön létre. Emiatt a lábboltozatot képező csontok összeroppannak, a talp zsírpárnái elcsúsznak, a megváltozott nyomáspontok miatt  bőrkeményedések alakulnak ki.

Az idegsejtek károsodása érzészavarral is jár. A fájdalom, nyomásérzés csökkenése miatt kevésbé lehet észrevenni például a szűk cipő okozta fájdalmat, későn veszik észre a feltört sebet. A hőérzés elvesztése miatt télen a hideget, ha lábát például  a fűtőtestre helyezi, akkor a meleget nem észleli megfelelően, mely fagyási vagy égési következményekkel járhat.

Cukorbetegek esetében sérülések esetén gyorsabban alakul ki fertőzés és  gyulladás, mely ráterjedhet a kötőszövetre, csontokra is. A láb vörös, meleg és fájdalmas lesz. Kezelés elmulasztása esetén súlyos állapot alakulhat ki, mely lábujjak, esetleg a láb amputációjához is vezethet.

Hogyan előzzük meg a cukorbeteg láb kialakulását?

 - A helyes életvezetéssel és diéta tartásával az erek, idegek, csontok  károsodása megelőzhető.

- A lábak ápolása legyen a napi testápolás szerves része.

- Fürdésnél: semleges vegyhatású  tusfürdőt használjon, puha szivacsot alkalmazzon, a lábujjak közét is mossa meg.

- Fürdés után puha törülközővel itassa szárazra lábát, lábujjak közét is.

- Naponta vizsgálja át talpát, lábujjai közét. Hólyagok, sebek, berepedezések esetén időben forduljon orvoshoz.

- A talpon, sarkon megvastagodott bőrt áztatás után óvatosan habkővel, vagy reszelővel vékonyíthatja. Semmiképpen se használjon éles, szúrós eszközöket (olló, szike), a sérülések elkerülése érdekében.

- A bőr kiszáradásának elkerüléséhez használjon rendszeresen  bőrápoló krémet. Ennek használatával megelőzheti a bőrkeményedések, szárazságból adódóan kialakuló berepedések kialakulását.

- Láb és körömápolásnál vigyázzon, hogy ne sértse meg a környező bőrt.

- Körömgombásodás esetén korán forduljon bőrgyógyászhoz.

- Ne járjon mezítláb, mert az idegkárosodás miatt nem veszi észre ha kemény tárgyra lép, vagy bőrsérülés alakul ki.

- Kényelmes cipőt használjon, melynek orra megfelelően széles legyen, hogy lábujjait ne nyomja össze. Szükség esetén cukorbeteg gyógycipő használata javasolt.

- Egészséges életmóddal, napi fél-egy órás sétával a láb vérkeringése javítható. Ülőmunka esetén időnként fel kell állni, pár lépést sétálni kell. Illetve ülve is  naponta többször tanácsos lábtornát végezni.