A Spirulina jellemzői

A növénytani elnevezés "Spirulina" azt jelenti: kicsi spirál. Vélhetőleg azért kapta ezt a nevet, mert a mikroszkóp alatt egy spirálra emlékeztet a külseje. Ez a kicsi kék alga valójában egy baktérium, mégpedig egy cianobaktérium. A Föld legősibb fosszíliatartalmú üledékkőzetei bizonyítják, hogy a cianobaktériumok már 3,5 milliárd évvel ezelőtt, tehát a még lakatlan, lakhatatlan Földön megjelentek, mint ennek a bolygónak az első zöld élőlényei. Elképesztően magas a klorofilltartalmuk, amelynek segítségével képesek a fotoszintézisre, ezzel a szerves anyagok szintetizálására, tehát bolygónkon elsőként az oxigén előállítására. Ma már bizonyított tény, hogy a Spirulina is jelentős szerepet játszott abban, hogy bolygónkon lehetővé vált az intelligens élőlények megjelenése. Tette ezt oly módon, hogy a széndioxidban gazdag ősatmoszférát oxigénnel dúsította, ezzel megteremtve az élet létrejöttének biológiai feltételeit. Joggal beszélhetünk tehát arról, hogy a Spirulina alga életet ad.

Méretük szerint két csoport ismeretes: a több méter hosszú, tengerekben élő makroalgáktól a csak mikroszkóppal látható egysejtű, mikroalgákig terjed a fajta gazdagsága.

Mit tartalmaznak?

 1. Nagy mennyiségben növényi fehérjét (60-70%), amelyet az állati eredetű fehérjével szemben szervezetünk rendkívül jól képes hasznosítani. Megtalálható bennük minden alapvető aminosav olyan jellemzőkkel, amelyek éppen az emberi test igényeit képesek tökéletesen kielégíteni.
 2. Omega-zsírsav tartalma többszöröse a tengeri halakban találhatónak.
 3. A szervezet számára legfontosabb 12 féle vitamint, többek között az igen lényeges B12-t is tartalmazza.
 4. Nagy mennyiségű színezőanyagot: klorofillt, azt a zöld színanyagot, amely a növényi sejtekben megköti és szállítja az oxigént.
 5. Phycocianidot, azt az úgynevezett kék színanyagot, amely közvetlenül, sejtszinten hatva segíti elő azok növekedését.
 6. Jelentős mennyiségben B-vitaminokat, vasat és különböző zsírsavakat, amelyek a sejtek anyagcseréjét előnyösen befolyásolják.
 7. Phenylethylamint (PEA), amely a szellemi teljesítőképességet fokozza és javítja a hangulatunkat.
 8. Karotinokat, elsősorban bétakarotint, ami az immunrendszert élénkíti.
 9. Zsírsavakat és lipideket.  
 10. Vitaminokat és enzimeket.
 11. Mucco- és poliszacharidokat.

A mikroalgákban számos olyan anyag található, amelyek képesek a szabadgyökök romboló hatását megfékezni. Ezek az úgynevezett antioxidánsok.

Hatása:

A Spirulina hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségek elleni védelemhez:

 • a sejt és szövetek immunitásának serkentője - segít a test egészségének megőrzésében.
 • A természetes antioxidánsok kiváló tárháza (béta-karotin, E vitamin, B-vitamincsalád, szelén, fenolsav a cinkkel együtt védi a sejteket és lassítja öregedésüket és elhalásukat).
 • Erős vírusölő és anti allergén hatása van.
 • A Spirulina kivonatát számtalan kozmetikai készítmény alapanyagaként is felhasználják, kiváló tulajdonságai miatt: serkenteni az anyagcserét, a szövetek jobb feszességét és vérellátottságát (jobb mikrócirkuláció).

Azok az elemek, amelyeket a kék-zöld mikroalga tartalmaz, számos rendszerre hatnak a szervezetben:

 • a cink anyagcseréje hat a kollagén képzésére
 • a réznek gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása van
 • a szilícium segíti a kötőszövet regenerációját
 • a magnézium bizonyítottan gyulladáscsökkentő
 • a réz, mangán, foszfor és kalcium ásványi sótartalma gyulladáscsökkentő és baktériumölő.